Hoppa till sidans innehåll

Uppdaterad info med anledning av utbrottet av Coronavirus

16 MAR 2020 15:28
Med anledning av coronaviruset följer här information från Svenska Judoförbundet. Nyheten uppdateras löpande i takt med att information inkommer och nya beslut fattas.
  • Uppdaterad: 17 MAR 2020 14:40

Uppdatering 17 mars kl. 11.30.

Den senaste veckan har epidemin med Covid-19 fortsatt tillta i hela landet och nu sker en samhällsspridning i storstadsregionerna. Som vi tidigare påpekat är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens direktiv, men det har även uppkommit specifika judorelaterade “coronafrågor” som vi kommer att behandla nedan.  

Rekommendationer angående träning

Alla som varit utomlands, är förkylda eller mår dåligt och alla som har någon som är sjuk i familjen ska stanna hemma. Kom ihåg att även om barn och ungdomar bara i undantagsfall blir allvarligt sjuka så smittar de ändå! De riskerar även att smitta resten av sin familj.

Traditionell judoträning för vuxna över 40 år utan riskreducerande åtgärder och fallträning för äldre är aktiviteter som bör pausas tillsvidare. Vad gäller träning för barn och ungdomar finns det olika rekommendationer i olika delar av landet beroende på eventuell lokal smittspridning. Vägledande bör vara att ställa in träning om grundskolor i klubbens upptagningsområde stänger.

Något vi varmt rekommenderar är att tillfälligt ersätta judoträning med träning utomhus t ex löpning, promenad, att spela boll eller träna på utegym. Detta för att det är mindre risk för smittspridning vid träning utomhus i friska luften jämfört med inomhus. Varje klubb bör göra sin egen riskbedömning utifrån de lokala förutsättningarna och gruppens sammansättning. Ta gärna hjälp av riskbedömningsverktyget som presenteras nedan.

Vi rekommenderar inte att man åker till en annan klubb och tränar om ens egen klubb har ställt in sin träningsverksamhet.

Sammankomster och evenemang med färre än 500 deltagare

Folkhälsomyndigheten har publicerat ett riskbedömningsverktyg för arrangörer av sammankomster och evenemang (som samlar färre än 500 deltagare). Verktyget finns på FHM:s hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/ 

Vi rekommenderar att judoklubbar och distrikt använder sig av verktyget för att få vägledning för att kunna genomföra träningar, sammankomster och evenemang på ett bra sätt eller för att ge motiv för att ställa in en aktivitet.

Svenska Judoförbundet gör enskilda riskbedömningar för varje aktivitet som vi organiserar och ställer in de aktiviteter som har hög risk för ökad smittspridning och där riskreducerande åtgärder inte finns eller inte är tillräckliga. Vi uppdaterar vår kalender på judo.se kontinuerligt med information om de aktiviteter som ställs in.    

För mer information och skyddsåtgärder hänvisar vi som tidigare till följande sidor:
Folkhälsomyndighetens information
Krisinformation.se
Riksidrottsförbundets information
Utrikesdepartementets reseinformation

Eventuella judorelaterade frågor hänvisas till This is a mailto link.

Uppdatering 12 mars kl. 13.56:

Angående tävlingar och andra tillställningar

Enligt ett regeringsbeslut som fattades den 11 mars får inga allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer genomföras i Sverige. Beslutet gäller från och med torsdag 12 mars och tillsvidare, i hela Sverige.  

Flera arrangörer i Judosverige har redan ställt in sina tävlingar, läger och andra evenemang, även med färre personer än 500. Håll er uppdaterade via den lokala arrangörens kanaler. Om ni har ett evenemang publicerat i SJF:s kalender på judo.se som kommer att ställas vänligen meddela detta till This is a mailto link så att vi kan uppdatera det i kalendern.

Vi vill också uppmuntra judoklubbar, distrikt, aktiva och föräldrar att diskutera vad ni kan göra hos er för att minska risken för smittspridning.

Svenska Judoförbundet fortsätter att följa utvecklingen och håller sig uppdaterad med information från svenska myndigheter, Riksidrottsförbundet och Internationella judoförbundet.

För mer information och skyddsåtgärder hänvisar vi till följande sidor:
Folkhälsomyndighetens information
Krisinformation.se
Riksidrottsförbundets information
Utrikesdepartementets reseinformation

Uppdatering 11 mars kl. 08.30:

Med anledning av den senaste utvecklingen av utbrottet av coronavirus vill Arbetsgruppen för Idrottsmedicin komplettera den information som tidigare lämnats med följande:

Spridningen av Covid-19 ökar nu i många länder bland annat Sverige. Det är alltså ännu viktigare nu att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Det är också viktigt att var och en tänker över de risker som uppstår vid resor inom och utom Sverige både för att bli smittad och att hamna i karantän under två veckor. Särskilt viktigt att tänka på detta är det om man har någon i sin omedelbara närhet som tillhör riskgrupperna. Väg alltså noggrannt de risker resor till tävlingar inom och utom Sverige medför. En utebliven tävling nu är i de flesta fall inte avgörande för den fortsatta karriären men kan medföra smittorisk och bortavaro från skola och träning en längre period.

Uppdatering 3 mars:

Vi önskar er alla välkomna tillbaka till en fortsatt härlig träningstermin efter sportlovet.

Coronavirus utbrottet är som ni vet en ny influensa som spridit sig till många länder. För att minska risken för spridning och allvarlig sjukdom är det viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som finns på (https://www.folkhalsomyndigheten.se/).

Det viktigaste är som vanligt att tvätta händerna med tvål och vatten samt sprita av dem ofta, att inte peta sig i ansiktet eller klia sig i ögonen när man inte har nytvättade händer. Bra information och svar på frågor finns att läsa på denna länken (https://www.health.harvard.edu/blog/as-coronavirus-spreads-many-questions-and-some-answers-2020022719004?fbclid=IwAR2XWOIlpVO2FhpMTzR6XEzofhfpH3j08xaFLdWZWesGcrUyX4cpIBhHjVI).

De som har symptom på smitta (feber, hosta och andningssvårigheter) bör ringa till 1177 vårdguiden för att få vägledning om vad den ska göra. De som har frågor om coronaviruset och smittspridning i allmänhet kan ringa till 113 13 där finns alltid möjlighet att få information och svar på frågor. Vad vi vet om virusets möjlighet till överlevnad på ytor pekar på att de överlever några timmar på olika ytor. Vi vet också att man kan vara smittad utan att ha symptom.

Alltså rekommenderar vi de barn och vuxna som varit i något av de coronadrabbade områdena (Vilka områden det rör sig om finns listat på webbplatsen Krisinformation.se och på Folkhälsomyndighetens webbplats.) att göra ett träningsuppehåll på 14 dagar efter hemkomsten. Det vill säga den tid det beräknas ta tills man inte smittar andra. Just nu pekar allt på att barn under 15 år klarar coronaviruset bra men det finns begränsad kunskap om de kan smitta andra barn eller vuxna. Eftersom judo är en fullkontaktsport där vi kommer väldigt nära varandra är risken stor att träning med en som smittar skulle kunna medföra en ökad smittorisk.

Skribent: SJF:s Arbetsgrupp för idrottsmedicin

 Hitta till vår dojo.

 

         BINGOLOTTER

   

 

 

 

 

 

Postadress:
Västbo JK - Judo
Karl-Johansgatan 35
33230 Gislaved

Besöksadress:
Ringvägen 7
33236 Gislaved

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link