Hoppa till sidans innehåll

Han leder OS-truppen

08 JUL 2016 14:06
Karlskogasonen laddar för OS – "Bästa judotruppen i historien"

Under tolv år har han nästintill jobbat dygnet runt för att främja judosporten i Sverige. Med Karlskogabördige Robert Eriksson som judolandslagets förbundskapten har Sverige rekordmång
  • Uppdaterad: 11 JUL 2016 15:01

På en sprakig telefonlinje från Spanien svarar han, mitt i mellan två träningar. Med mindre än en månad kvar tills att OS-facklan tänds upp i Rio De Janeiro är förberedelserna i full gång. För första gången har Sverige lyckats kvala in fyra judorepresentanter, mycket tack vare ett långvarigt förändringsarbete.

– Bättre kan det inte bli, men det ligger hårt jobb bakom. Till London-OS kvalade bara Marcus Nyman in och vi startade en långsiktig satsning, som visar sig fungera nu, säger Robert Eriksson.

Målet är medaljmatch

Den stora satsningen innebar att de inför OS i Rio skulle jobba med en bredare trupp. Robert och kollegorna i landslaget tog fram sju-åtta personer som tillsammans tränades fram inför kvalningarna.

– Det blinkade verkligen jackpott när jag insåg att vi har lyckats. Men nu återstår ju resultaten, allt vi gör just nu gör vi för att i alla fall hamna i en medaljmatch. Det är vårt mål, fortsätter han.

De två främsta i OS-truppen ligger bra till i världsrankningen. Erfarne Nyman innehar en femteplats och Martin Pacek en fin fjärdeplats. Enligt förbundskaptenen är det dock taktformen som avgör. Lyckligtvis har han två utmanare med sig på planet till Rio. Pacek:s brorsa Robin krigar också uppe i toppen och tillsammans med Mia Hermansson utgör de truppen.

– Träningslägren som vi just nu genomför handlar om att de ska få internationellt motstånd. De är för bra för de övriga i Sverige-eliten. Vi tar det ett steg till och hoppas det faller väl ut, berättar Robert vidare.

Själv lade han den internationella judokarriären på hyllan efter åtta SM-guld och en topp tioplacering i VM. Det var 2004 som han officiellt slutade som utövare och gav sig på tränarkarriären. Efter en sväng som delad landslagstränare blev han slutligen förbundskapten under hösten samma år. Efter tolv år på posten är han den som suttit längst som högsta hönset inom judoförbundet.

– Ett fantastiskt jobb, men självklart är det påfrestande. Det blir ungefär 200 resdagar om året.

Allt började med att han fick ett sportlovsprogram i högstadiet och testade på judo i Karlskoga. Trots att han började rätt sent åldersmässigt tog han sig via judogymnasiet i Lindesberg till Stockholm. Vid millennieskiftet flyttade han ner till Borås, där han på senare år även engagerar sig i Borås judoklubb.

Med två döttrar på tre respektive fem år och en bonusson på 14 gäller det att pussla familjelivet för att få ihop det.

Hur ser framtiden ut?

– Kaptensmössan får sitta på ett tag till. Men målsättningen är väl att lämna över innan nästa OS. Mycket beror också på resultaten i Rio. Då får jag arbeta mer med planering och lämna coachandet till andra, avslutar han.

OS i Rio startar femte augusti.

Skribent: Christoffer Tuulik

 Hitta till vår dojo.

 

         BINGOLOTTER

   

 

 

 

 

 

Postadress:
Västbo JK - Judo
Karl-Johansgatan 35
33230 Gislaved

Besöksadress:
Ringvägen 7
33236 Gislaved

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link